Καλωσόρισμα Δημάρχου Κορυδαλλού

dimarxos_korydallouΦίλες και φίλοι
Σας καλωσορίζω στον διαδικτυακό τόπο του Δημοτικού Κέντρου Επιμόρφωσης της πόλης μας. Το Κέντρο 
είναι ένας νέος θεσμός στο Δήμο μας και φιλοδοξούμε ότι σταδιακά, σε συνδυασμό βέβαια και με άλλες
ανάλογες σημαντικές δραστηριότητες του Δήμου μας, θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών
επιμόρφωσης των κατοίκων της περιοχής.
Μέσα από τις σελίδες του δικτυακού τόπου του Κέντρου έχετε τη δυνατότητα για διαρκή επικοινωνία και
έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα και τις εξελίξεις στον τομέα της επιμόρφωσης ενηλίκων.
Σας εύχομαι καλή περιήγηση και σας καλώ να συμμετέχετε στα προγράμματα του Δημοτικού Κέντρου
Επιμόρφωσης της πόλης μας.

Σταύρος Κασιμάτης
www.skasimatis.gr

Αρεστές οι λέξεις από το…δεξιό μέρος του πληκτρολογίου

Tuesday, 13 March 2012

Κατά το «φαινόμενο Qwerty».

qwertykeybΤελικά όλες οι λέξεις δεν είναι ίδιες. Οι άνθρωποι προτιμούν ενδόμυχα τις λέξεις εκείνες που αποτελούνται από γράμματα, τα οποία βρίσκονται στο δεξί τμήμα του πληκτρολογίου από ό,τι στο αριστερό, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων.

Οι Κάιλ Τζάσμιν του University College του Λονδίνου (UCL) και Ντάνιελ Καζαζάντο της Νέας Σχολής Κοινωνικών Ερευνών της Νέας Υόρκης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο «Psychonomic Bulletin & Review», σύμφωνα με το «New Scientist» και τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ίδιο το πληκτρολόγιο επιδρά στο πώς αντιδρούμε στις λέξεις, με τέτοιον τρόπο που, για κάποιον περίεργο λόγο, οι άνθρωποι αντιδρούν πιο θετικά στις λέξεις που έχουν γραφτεί με γράμματα από το δεξί μέρος του πληκτρολογίου. Αντίθετα, οι λέξεις με γράμματα από το αριστερό τμήμα γενούν πιο αρνητικά συναισθήματα.

Η επίδραση αυτή, που φαίνεται να προέρχεται από το ίδιο το πληκτρολόγιο, προς το παρόν έχει αποκληθεί «φαινόμενο Qwerty» (το όνομα του πληκτρολογίου με βάση τη διάταξη των πρώτων του γραμμάτων από πάνω αριστερά). Μια πιθανή εξήγηση, κατά τους επιστήμονες, θεωρείται ότι είναι κάπως πιο εύκολο να πληκτρολογήσει κανείς με το δεξί χέρι, ακόμα κι αν είναι αριστερόχειρας. Αυτό κυρίως οφείλεται στο ότι, αν χωρίσει κανείς νοητά ένα πληκτρολόγιο στη μέση, στη δεξιά πλευρά υπάρχουν λιγότερα γράμματα και ο εγκέφαλος -άρα και το δεξί χέρι- δυσκολεύεται λιγότερο να διαλέξει ένα από αυτά. Αν κάτι είναι ευκολότερο, τότε αντιμετωπίζεται πιο θετικά, αντίθετα κάτι που φαντάζει πιο δύσκολο, αποκτά μια πιο αρνητική έννοια.

Οι ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές να βαθμολογήσουν διάφορες λέξεις και, προς έκπληξή τους, διαπίστωσαν ότι πάντα -και όχι μόνο μερικές φορές- οι άνθρωποι αντιδρούσαν πιο θετικά στις «δεξιές» λέξεις από ό,τι στις «αριστερές». Μάλιστα, οι εθελοντές μιλούσαν διάφορες γλώσσες, όπως αγγλικά, ισπανικά και ολλανδικά. Οι ερευνητές επισήμαναν ότι αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από όσους «βαφτίζουν» νέα προϊόντα (ή οτιδήποτε άλλο), αν θέλουν να διαλέξουν ένα -υποσυνείδητα- πιο ευμενώς αποδεκτό όνομα.

Βέβαια, αυτό το φαινόμενο -στον βαθμό που όντως είναι αληθινό- δεν μπορεί παρά να ισχύει μόνο στις κοινωνίες και στους ανθρώπους που έχουν πια εξοικειωθεί με τα πληκτρολόγια, σε τέτοιον βαθμό, ώστε, χωρίς καν να το καταλαβαίνουν, να αποδίδουν θετικό ή αρνητικό νόημα στις λέξεις, ανάλογα με το ποια πλευρά του πληκτρολογίου έχει χρησιμοποιηθεί για να γραφτούν αυτές. Δεν είναι τυχαίο, κατά τους ερευνητές, ότι όσο πιο πρόσφατη είναι μια λέξη, έχει δηλαδή δημιουργηθεί στην εποχή της νέας τεχνολογίας, τόσο πιο έντονη είναι η επίδραση του «φαινομένου Qwerty».

Πηγή: kathimerini.gr

DIKEPI

 

Επισκέπτες

 This site has seen 6.100.347 hits to-date.   This site has seen 6.100.347 hits to-date.   This site has seen 6.100.347 hits to-date.   This site has seen 6.100.347 hits to-date.   This site has seen 6.100.347 hits to-date.   This site has seen 6.100.347 hits to-date.   This site has seen 6.100.347 hits to-date.

programata

egrafes

Χρήσιμες Συνδέσεις

Σταύρος Κασιμάτης
Οργανισμός Άθλησης & Πολιτισμού-Τομέας Αθλητισμού
Δήμος Κορυδαλλού
Δημοσκόπιο
Cine Παράδεισος
ΕΔΑΠΕ Δήμου Κορυδαλλού
Οργανισμός Άθλησης & Πολιτισμού-Τομέας Πολιτισμού
Βρεφικοί & Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Κορυδαλλού

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 90 επισκέπτες σε σύνδεση
RSS 2.0
ATOM 0.3
 

Είσοδος Σπουδαστών
Ο Καιρός στον Κορυδαλλό

 Ο καιρός τώρα
Μερική λιακάδα Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία: 23 °C
Sunday, 24 Jun
Μερική λιακάδα με καταιγίδες Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 17 ως 27 °C
Monday, 25 Jun
Μερική λιακάδα Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία: 18 ως 26 °C
Tuesday, 26 Jun
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 17 ως 23 °C