Η γαλλική γλώσσα είναι η επίσημη γλώσσα της Γαλλίας, των υπερποντίων εδαφών της, καθώς και πλήθους άλλων χωρών ανά τον κόσμο (Βέλγιο, Ελβετία, Μονακό, Λουξεμβούργο κ.α.). Συνολικά ομιλείται σε 29 χώρες ανά την υφήλιο από περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους.
Αποτελεί τη δεύτερη ξένη γλώσσα διδασκαλίας στον κόσμο μετά την αγγλική και ομιλείται σε όλες τις ηπείρους. Πιο συγκεκριμένα: α) Στη βόρεια Αμερική και ειδικότερα στον Καναδά είναι επίσημη γλώσσα του κράτους, β) Στην υποσαχάρια Αφρική επιτρέπει την είσοδο στην βασική εκπαίδευση ως γλώσσα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού και γ) Σε χώρες όπως η Αϊτή, το Βελγικό Κογκό και η Ακτή Ελεφαντοστού μεγάλο ποσοστό ατόμων μιλούν γαλλικά είτε ως μητρική είτε ως δεύτερη γλώσσα.
Στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μία από τις δύο επίσημες γλώσσες στον εργασιακό τομέα. Το Στρασβούργο, το Λουξεμβούργο και οι Βρυξέλλες, τρία από τα μεγαλύτερα πολιτικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι γαλλόφωνα. Η γαλλική αποτελεί μία από τις δύο επίσημες γλώσσες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και την κύρια γλώσσα της Αφρικανικής Ένωσης. Μάλιστα, είναι η μόνη επίσημη γλώσσα των παγκόσμιων ταχυδρομικών υπηρεσιών, ενώ στη διεθνή επιχειρηματικότητα έρχεται στην τρίτη θέση μετά την αγγλική και την κινεζική. Σημειωτέον, τέλος, ότι τυγχάνει και επίσημη γλώσσα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων των Ανθρώπων.
Η εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας αποτελεί σπουδαίο προσόν:
Στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό (υψηλές θέσεις εργασίας σε οργανισμούς, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΗΕ, πολυεθνικές ή άλλες μεγάλες εταιρείες, κ.λ.π.):Ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα η γνώση της γαλλικής γλώσσας είναι απαραίτητο προσόν, δεδομένου ότι ομιλείται από τη Γαλλία ως τις Αντίλλες, από την Αφρική ως την Ελβετία, από το Μονακό ως την Αϊτή, από τις Σεϋχέλλες μέχρι τον Καναδά και από το Βιετνάμ ως το Βέλγιο.
Στην εκπαίδευση:Οι γνώστες της γαλλικής έχουν την δυνατότητα να σπουδάσουν σε παγκοσμίου φήμης και εμβέλειας πανεπιστήμια χωρών όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ελβετία, ή ο Καναδάς, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό ή και σε διδακτορικό επίπεδο, σε τομείς όπως της νομικής, της ιατρικής, της ψυχολογίας, της αρχαιολογίας, των πολιτικών επιστημών, του αθλητισμού κ.λπ. Σημειωτέον ότι στα πανεπιστήμια της Γαλλίας, τα οποία τυγχάνουν παγκοσμίως φημισμένα για τις υψηλού επιπέδου επιστημονικές γνώσεις που παρέχουν, οι Έλληνες φοιτούν δωρεάν και ταυτόχρονα απολαμβάνουν εξαιρετικής ποιότητας παροχές υγείας και κοινωνικής ασφάλισης.
Στην επιχειρηματικότητα:Η Γαλλία είναι παγκόσμια οικονομική δύναμη (4η παγκοσμίως) και σημαντικός εμπορικός κόμβος, ενώ είναι και ο 2ος βιομηχανικός εταίρος της χώρας μας.
Στον πολιτισμό:Η γαλλική είναι γλώσσα της διπλωματίας, της τέχνης, της μόδας, της υψηλής γαστρονομίας κλπ.
Επίπεδα αναφοράς:
Σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τα γλωσσικά προσόντα (διδασκαλία, μάθηση, αξιολόγηση), προβλέπονται έξι διαφορετικά επίπεδα γλωσσικής επάρκειας και οι επίσημες εξετάσεις βασίζονται στα επίπεδα αυτά:
Α1-στοιχειώδης γνώση
Α2-βασική γνώση
Β1-μέτρια γνώση
Β2-καλή γνώση
C1-πολύ καλή γνώση
C2-άριστη γνώση
Στο επίπεδο Α1 «στοιχειώδη γνώση» ο σπουδαστής μπορεί να χρησιμοποιεί καθημερινές εκφράσεις που του είναι οικείες και πολύ βασικές φράσεις που έχουν στόχο την ικανοποίηση συγκεκριμένων αναγκών. Μπορεί να συστηθεί και να συστήσει άλλους και μπορεί να ρωτήσει και να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν προσωπικά στοιχεία, όπως το που μένει, τα άτομα που γνωρίζει και τα πράγματα που κατέχει. Μπορεί να συνδιαλλαγεί με απλό τρόπο υπό την προϋπόθεση ότι ο συνομιλητής του μιλάει αργά και καθαρά και είναι διατεθειμένος να βοηθήσει.
Στο επίπεδο Α2 «βασική γνώση» ο σπουδαστής μπορεί να κατανοήσει προτάσεις και εκφράσεις που χρησιμοποιούνται συχνά και που σχετίζονται με περιοχές που είναι άμεσα συναφείς (π.χ. πολύ βασικές ατομικές και οικογενειακές πληροφορίες, αγορές, τοπική γεωγραφία, εργασία). Μπορεί να επικοινωνήσει σε απλά και συνηθισμένα καθήκοντα που απαιτούν απλή και απευθείας ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα που του είναι οικεία και για θέματα ρουτίνας. Μπορεί να περιγράψει με απλά λόγια πτυχές του ιστορικού του, του άμεσου περιβάλλοντός του καθώς και θέματα άμεσης ανάγκης.
Στο επίπεδο Β1 «μέτρια γνώση» ο σπουδαστής μπορεί να κατανοήσει τα κύρια σημεία που του παρουσιάζονται με σαφήνεια και χωρίς αποκλίσεις από τον κοινό γλωσσικό τύπο και που αφορούν θέματα που συναντώνται τακτικά στη δουλειά, στο σχολείο, στον ελεύθερο χρόνο, κτλ. Μπορεί να χειριστεί καταστάσεις που είναι πιθανό να προκύψουν στη διάρκεια ενός ταξιδιού σε μια περιοχή όπου ομιλείται η γλώσσα. Μπορεί να παραγάγει απλό κείμενο σχετικό με θέματα που γνωρίζει ή που τον αφορούν προσωπικά. Μπορεί να περιγράψει εμπειρίες και γεγονότα, όνειρα, ελπίδες και φιλοδοξίες και να δώσει συνοπτικά λόγους και εξηγήσεις για τις γνώμες και τα σχέδιά του.
Στο επίπεδο Β2 «καλή γνώση» ο σπουδαστής μπορεί να κατανοήσει τις κύριες ιδέες ενός σύνθετου κειμένου, τόσο για συγκεκριμένα, όσο και για αφηρημένα θέματα, συμπεριλαμβανομένων συζητήσεων πάνω σε τεχνικά ζητήματα της ειδικότητάς του. Μπορεί να συνδιαλλαγεί με κάποια άνεση και αυθορμητισμό που καθιστούν δυνατή τη συνήθη επικοινωνία με φυσικούς ομιλητές της γλώσσας χωρίς επιβάρυνση για κανένα από τα δύο μέρη. Μπορεί να παραγάγει σαφές, λεπτομερές κείμενο για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και να εξηγήσει μια άποψη πάνω σε ένα κεντρικό ζήτημα, δίνοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφόρων επιλογών.
Στο επίπεδο Γ1 «πολύ καλή γνώση», ο σπουδαστής μπορεί να κατανοήσει ένα ευρύ φάσμα απαιτητικών, μακροσκελών κειμένων και να αναγνωρίσει σημασίες που υπονοούνται. Μπορεί να εκφραστεί άνετα και αυθόρμητα χωρίς να φαίνεται συχνά πως αναζητά εκφράσεις. Μπορεί να χρησιμοποιεί τη γλώσσα ευέλικτα και αποτελεσματικά για κοινωνικούς, ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς σκοπούς. Μπορεί να παραγάγει σαφή, καλά διαρθρωμένα, λεπτομερή κείμενα για σύνθετα θέματα, επιδεικνύοντας ελεγχόμενη χρήση οργανωτικών σχημάτων, συνδετικών στοιχείων και μηχανισμών συνοχής.
Στο επίπεδο Γ2 «άριστη γνώση», ο σπουδαστής μπορεί να κατανοήσει με ευκολία σχεδόν όλα όσα ακούει ή διαβάζει. Μπορεί να κάνει περιλήψεις με βάση πληροφορίες που προέρχονται από διαφορετικές προφορικές ή γραπτές πηγές, ανασυνθέτοντας επιχειρήματα και περιγραφές σε μια συνεκτική παρουσίαση. Μπορεί να εκφραστεί αυθόρμητα, με μεγάλη άνεση και ακρίβεια, διαχωρίζοντας λεπτές σημασιολογικές αποχρώσεις ακόμα και σε ιδιαίτερα σύνθετες περιστάσεις.
Πιστοποίηση επιπέδου γνώσεων:
Τα επίπεδα γνώσεων της γαλλικής γλώσσας πιστοποιούνται μετά από επιτυχείς εξετάσεις που διοργανώνονται με ευθύνη των παρακάτω φορέων:
Χορηγεί το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (Κ.Π.Γ.), το οποίο είναι εναρμονισμένο με τις αρχές του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς.
ΚΠΓ Α1
Στοιχειώδης γνώση της ξένης γλώσσας
ΚΠΓ Α2
Βασική γνώση της ξένης γλώσσας
ΚΠΓ Β1
Μέτρια γνώση της ξένης γλώσσας
ΚΠΓ Β2
Καλή γνώση της ξένης γλώσσας
ΚΠΓ Γ1
Πολύ καλή γνώση της ξένης γλώσσας
ΚΠΓ Γ2
Άριστη γνώση της ξένης γλώσσας
Οι εξετάσεις διενεργούνται δύο φορές το χρόνο και μπορούν να πάρουν μέρος, Έλληνες πολίτες, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αλλοδαποί που ζουν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό (προϋπόθεση η βασική γνώση της ελληνικής γλώσσας).