Η ιταλική γλώσσα είναι η επίσημη γλώσσα της Ιταλίας, του Σαν Μαρίνο, του Βατικανού και μία από τις τέσσερεις επίσημες γλώσσες της Ελβετίας. Επίσης αποτελεί επίσημη γλώσσα σε περιφερειακό επίπεδο στην Κροατία (επαρχία της Ίστρια) και στην Σλοβενία (Σλοβένικη Ίστρια). Υπάρχουν ακόμη μειονότητες ιταλόφωνων στη νότια Γαλλία και στο Μονακό. Είναι μία από τις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και μία από τις γλώσσες εργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τα ιταλικά είναι ίσως η ομορφότερη γλώσσα του κόσμου και ασκούν μεγάλη γοητεία σε όσους θέλουν να μάθουν κάποια ξένη γλώσσα. Κάθε χρόνο μισό εκατομμύριο σπουδαστές παρακολουθούν μαθήματα ιταλικής γλώσσας εκτός Ιταλίας, σε όλες τις χώρες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι συνδέονται με τον πολιτισμό, την τέχνη, την γαστρονομία, τον αθλητισμό, την μόδα και την φινέτσα. Η γνωριμία του ιταλικού πολιτισμού και του ζεστού και φιλόξενου λαού της κάνουν ανεπανάληπτη μια ενδεχόμενη περιήγηση στις πανέμορφες ιταλικές πόλεις και στις ομορφιές της φύσης της. Επιπλέον η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν εξαιρετικές σχέσεις και χάρη στη γεωγραφική εγγύτητά τους, ευνοείται ιδιαίτερα η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός και οι μορφωτικές ανταλλαγές. Η Ιταλία είναι η είναι 7η χώρα στους G7, πολλές ιταλικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, ενώ όπως μας διαβεβαιώνει η Unesco, εκεί βρίσκεται το 60% της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ιταλία, ενώ τα Ελληνικά νησιά κατακλύζονται κάθε καλοκαίρι από Ιταλούς τουρίστες.
Στόχοι των προγραμμάτων σπουδών εκμάθησης ιταλικής γλώσσας
Οι στόχοι των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών της ιταλικής γλώσσας είναι αυτές που καταγράφονται στο «Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για την Εκμάθηση, Διδασκαλία και Αξιολόγηση των Γλωσσών» του Συμβουλίου της Ευρώπης. Βασικές γνώσεις: επίπεδα Α1 & Α2. Καλές γνώσεις: επίπεδα Β1 & Β2. Άριστες γνώσεις: επίπεδα Γ1 & Γ2.
Στο επίπεδο Α1 «στοιχειώδη γνώση» ο σπουδαστής μπορεί να χρησιμοποιεί καθημερινές εκφράσεις που του είναι οικείες και πολύ βασικές φράσεις που έχουν στόχο την ικανοποίηση συγκεκριμένων αναγκών . Μπορεί να συστηθεί και να συστήσει άλλους και μπορεί να ρωτήσει και να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν προσωπικά στοιχεία, όπως το πού μένει, τα άτομα που γνωρίζει και τα πράγματα που κατέχει. Μπορεί να συνδιαλλαγεί με απλό τρόπο υπό την προϋπόθεση ότι ο συνομιλητής του μιλάει αργά και καθαρά και είναι διατεθειμένος να βοηθήσει.
Στο επίπεδο Α2 «βασική γνώση» ο σπουδαστής μπορεί να κατανοήσει προτάσεις και εκφράσεις που χρησιμοποιούνται συχνά και που σχετίζονται με περιοχές που είναι άμεσα συναφείς (π.χ. πολύ βασικές ατομικές και οικογενειακές πληροφορίες, αγορές, τοπική γεωγραφία, εργασία). Μπορεί να επικοινωνήσει σε απλά και συνηθισμένα καθήκοντα που απαιτούν απλή και απευθείας ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα που του είναι οικεία και για θέματα ρουτίνας. Μπορεί να περιγράψει με απλά λόγια πτυχές του ιστορικού του, του άμεσου περιβάλλοντός του καθώς και θέματα άμεσης ανάγκης.
Στο επίπεδο Β1 «μέτρια γνώση» ο σπουδαστής μπορεί να κατανοήσει τα κύρια σημεία που του παρουσιάζονται με σαφήνεια και χωρίς αποκλίσεις από τον κοινό γλωσσικό τύπο και που αφορούν θέματα που συναντώνται τακτικά στη δουλειά, στο σχολείο, στον ελεύθερο χρόνο, κτλ. Μπορεί να χειριστεί καταστάσεις που είναι πιθανό να προκύψουν στη διάρκεια ενός ταξιδιού σε μια περιοχή όπου ομιλείται η γλώσσα. Μπορεί να παραγάγει απλό κείμενο σχετικό με θέματα που γνωρίζει ή που τον αφορούν προσωπικά. Μπορεί να περιγράψει εμπειρίες και γεγονότα, όνειρα, ελπίδες και φιλοδοξίες και να δώσει συνοπτικά λόγους και εξηγήσεις για τις γνώμες και τα σχέδιά του.
Στο επίπεδο Β2 «καλή γνώση» ο σπουδαστής μπορεί να κατανοήσει τις κύριες ιδέες ενός σύνθετου κειμένου, τόσο για συγκεκριμένα, όσο και για αφηρημένα θέματα, συμπεριλαμβανομένων συζητήσεων πάνω σε τεχνικά ζητήματα της ειδικότητάς του. Μπορεί να συνδιαλλαγεί με κάποια άνεση και αυθορμητισμό που καθιστούν δυνατή τη συνήθη επικοινωνία με φυσικούς ομιλητές της γλώσσας χωρίς επιβάρυνση για κανένα από τα δύο μέρη. Μπορεί να παραγάγει σαφές, λεπτομερές κείμενο για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και να εξηγήσει μια άποψη πάνω σε ένα κεντρικό ζήτημα, δίνοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφόρων επιλογών.
Στο επίπεδο Γ1 «πολύ καλή γνώση», ο σπουδαστής μπορεί να κατανοήσει ένα ευρύ φάσμα απαιτητικών, μακρoσκελών κειμένων και να αναγνωρίσει σημασίες που υπονοούνται. Μπορεί να εκφραστεί άνετα και αυθόρμητα χωρίς να φαίνεται συχνά πως αναζητά εκφράσεις. Μπορεί να χρησιμοποιεί τη γλώσσα ευέλικτα και αποτελεσματικά για κοινωνικούς, ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς σκοπούς. Μπορεί να παραγάγει σαφή, καλά διαρθρωμένα, λεπτομερή κείμενα για σύνθετα θέματα, επιδεικνύοντας ελεγχόμενη χρήση οργανωτικών σχημάτων, συνδετικών στοιχείων και μηχανισμών συνοχής.
Στο επίπεδο Γ2 «άριστη γνώση», ο σπουδαστής μπορεί να κατανοήσει με ευκολία σχεδόν όλα όσα ακούει ή διαβάζει. Μπορεί να κάνει περιλήψεις με βάση πληροφορίες που προέρχονται από διαφορετικές προφορικές ή γραπτές πηγές, ανασυνθέτοντας επιχειρήματα και περιγραφές σε μια συνεκτική παρουσίαση. Μπορεί να εκφραστεί αυθόρμητα, με μεγάλη άνεση και ακρίβεια, διαχωρίζοντας λεπτές σημασιολογικές αποχρώσεις ακόμα και σε ιδιαίτερα σύνθετες περιστάσεις.
Κύκλοι σπουδών-τάξεις ανά εκπαιδευτικό έτος
Τα μαθήματα εκμάθησης Ιταλικής γλώσσας βασίζονται στην ανάγκη του εκπαιδευομένου για την επίτευξη της γλωσσικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που γεννά η κοινωνία της γνώσης και προάγουν τις προσεγγίσεις εκείνες που στοχεύουν στη ανάπτυξη ικανοτήτων για διαγλωσσική και διαπολιτιστική επικοινωνία. Λαμβάνοντας υπόψη το γνωστικό επίπεδο των σπουδαστών γίνεται προσπάθεια επίτευξης συγκεκριμένων στόχων και δεξιοτήτων που σχετίζονται με την επικοινωνιακή ικανότητα (γνώση και μορφή της γλώσσας, κατανόηση γραπτού και προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου κ.α.).
Πρώτος κύκλος σπουδών: Α1 & Α2
Δεύτερος κύκλος σπουδών: Β1 & Β2.
Τρίτος κύκλος σπουδών: Γ1 «πολύ καλή γνώση».
Τέταρτος κύκλος σπουδών: Γ2 «άριστη γνώση».
Αναγνωρισμένα πιστοποιητικά CELI, ΚΠΓ
Η διαδικασίας εκμάθησης στοχεύει στην πιστοποίηση των γνώσεων των σπουδαστών μας με αναγνωρισμένα από τον ΑΣΕΠ πιστοποιητικά. Οι σπουδαστές δύνανται να συμμετέχουν στις εξετάσεις για την απόκτηση του πιστοποιητικού CELI του ιταλικού Πανεπιστήμιο για Ξένους της Περούντζια (Università per Stranieri di Perugia) ή του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κανένα αναγνωρισμένο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.
Τα πιστοποιητικά CELI (Certificazione di Conoscenza della Lingua Italiana) απολαμβάνουν παγκόσμια αναγνώριση και διαρθρώνονται σε 5 επίπεδα: CELI 1 (Α2), CELI 2 (B1), CELI 3 (B2), CELI 4 (Γ1) και CELI 5 (Γ2).
Τα πιστοποιητικά ΚΠΓ διαρθρώνονται σε τρία διαβαθμισμένα τεστ επιπέδων Α, Β και Γ. Ανάλογα την επιτυχή βαθμολογία που θα πετύχει ο σπουδαστής στο επίπεδο που θα δώσει εξετάσεις (Α, Β ή Γ) εξασφαλίζονται αντίστοιχα τα πιστοποιητικά επιπέδων Α1 ή Α2, Β1 ή Β2, Γ1 ή Γ2.